Skoči do osrednje vsebine

Urad za intelektualno lastnino

  • Za podjetja, ki želijo v današnjih časih biti konkurenčna na trgu, je inovativnost izjemnega pomena. Ob tem pa se jim pogosto poraja vprašanje, kako lahko zavarujejo svoje znanje, ki je plod dolgoletnih raziskav, razvoja ter na njem temelječih inovacij, pred konkurenčnimi podjetji.

  • Na diplomatski konferenci, ki se je začela 13. maja 2024, smo države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization – WIPO) po več kot dveh desetletjih pogajanj 24. maja 2024 soglasno sprejele novo pogodbo WIPO o intelektualni lastnini, genskih virih in povezanem tradicionalnem znanju.

  • Na Irskem je te dni potekalo letno srečanje mreže evropskih uradov za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Network - EUIPN), ki se ga je udeležila tudi direktorica slovenskega urada mag. Karin Žvokelj. Razpravljali so o prvem osnutku strateškega načrta Urada Evropske unije za intelektualno lastnino do leta 2030 in o medsebojnem sodelovanju.

Novice

  • Danes moteno delovanje urada

    Zaradi prekinitve optične povezave na Kotnikovi ulici bo danes do predvidoma 16. ure onemogočeno delovanje e-storitev in elektronske pošte urada.

  • Naj dijaško podjetje leta izdelalo lesen počivalnik za popoln odklop od vsakdana

    10. maja je v Ljubljani potekalo finale nacionalnega tekmovanja Moje podjetje. V 11. tekmovanju zapored je sodelovalo 800 dijakov in dijakinj, ki so ustanovili 180 dijaških podjetij. Urad za intelektualno lastnino bo zmagovalne ekipe in njihove mentorje letos nagradil z enodnevnim izletom, v okviru katerega bodo obiskali inovativni slovenski podjetji Domel in Lotrič Meroslovje.

  • Na srečanju z litovskim patentnim uradom o prihodnjem sodelovanju

    Direktorica Urada za intelektualno lastnino se je udeležila letnega srečanja Evropskega patentnega urada z državami članicami. Osrednja tema srečanja, ki je bilo letos v Litvi, je bilo medsebojno sodelovanje. Po srečanju se je direktorica bilateralno sestala še z litovskim patentnim uradom, kjer so govorili o možnih področjih sodelovanja obeh uradov.