Denna webbplats vänder sig till läkare

Vårdplatser inom geriatriken flyttas i Region Stockholm

Delade känslor när vårdplatser inom geriatriken flyttas i Stockholm

Region Stockholm flyttar vårdplatser från geriatriken i Vårberg till Södertälje sjukhus, rapporterar SVT. En del läkare ser det som ett första steg mot en bättre fördelning av vårdplatser i Stockholm. Men i Vårberg hotar nedläggning.

Chef tvingas sluta – tusen underskrifter i protest mot beslutet

Chef i Dalarna tvingas sluta i förtid – tusen underskrifter på protestlista

En verksamhetschef på Falu lasarett i Region Dalarna tvingas lämna sitt jobb i förtid, vilket har rört upp känslor. En namninsamling mot petningen har i nuläget samlat in över tusen underskrifter.

Nya manifestationer för sparkade chefen

Nya manifestationer för sparkade chefen: »Ledningen gömmer sig«

Med solglasögon på och under parollen »vi väljer att se« fortsatte demonstrationerna mot avskedandet av förlossningschefen Karin Pettersson under onsdagen. »Solglasögonen illustrerar hur vi tycker att Karolinskas ledning gömmer sig«, säger ST-läkaren Mirja Wittgren.

»Jag var naiv och trodde att det skulle sluta med en tillsägelse«

»Jag var naiv och trodde att det skulle sluta med en tillsägelse«

I månader har hon tackat nej till intervjuförfrågningar. Men nu är förlossningsläkaren Karin Pettersson redo. Här är hennes berättelse om hur det gick till när hon fick sparken från Karolinska universitetssjukhuset. (5 kommentarer)

430 operationer har ställts in eller skjutits upp i blockaden

430 operationer har ställts in eller skjutits upp i blockaden

20 av landets 21 regioner svarar i en enkät från Ekot att de fått ställa in eller flytta operationer på grund av den pågående blockaden i sjukvården. 430 operationer har påverkats.

Larm: Kaossommar väntar sjukvården i Västernorrland

Larm: Kaossommar väntar sjukvården i Västernorrland

Läkare på Sundsvalls sjukhus varnar för att sommaren kan komma att bli ohållbar inom delar av Västernorrlands sjukvård. Även hälso- och sjukvårdsdirektören är oroad, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

»Olyckligt att hävda ett absolut nej till samvetsfrihet«

»Olyckligt att hävda ett absolut nej till samvetsfrihet«

Grundanslaget i ambitionen att motverka mer eller mindre orimliga, ovetenskapliga och egocentrerade krav på anpassning är utmärkt, men däremot tror vi att en nyansering visavi människosyn, etik och samvete är nödvändig, skriver tre debattörer på uppdrag av styrelsen för Kristna läkare och medicinstuderande. (2 kommentarer)

Endokrin oftalmopati ur fyra olika perspektiv

Endokrin oftalmopati ur fyra perspektiv – samverkan behövs

Syftet med denna artikel är att belysa sjukdomen ur fyra perspektiv – primärvårdens, patientens, endokrinologens och ögonläkarens. Dessutom betonas behovet av samverkan mellan specialiteter, professioner och vårdnivåer med utgångspunkt i det nationella vårdprogrammet för hypertyreos.

5 frågor: Gäller att hålla ögonen öppna

5 frågor till Helena Filipsson Nyström

Helena Filipsson Nyström, professor och universitetssjukhus­överläkare i Göte­borg, är gästredaktör för Tema Hypertyreos och en av författarna till artikeln om endokrin oftalmopati.

Patientens behov i fokus i vårdprogram för hypertyreos

Patientens behov i fokus i vårdprogram för hypertyreos

Hypertyreos är vanlig, främst bland kvinnor. Det nya vårdprogrammet för hypertyreos ger väg­ledning för en patientcentrerad och jämlik vård.

49 miljoner ska gå till precisionshälsa och cancerdiagnostik

49 miljoner till precisionshälsa och cancerdiagnostik i ny satsning

Nätverket Genomic Medicine Sweden (GMS) får 49,5 miljoner av regeringen för att utveckla bland annat precisionshälsa och cancerdiagnostik.

Sfams kartläggning: 194 läkare saknas i primärvården i Jönköping

Kartläggning: 194 läkare saknas inom primärvården i Jönköping

För att primärvården i Region Jönköpings län ska kunna erbjuda god vård och följa riktlinjerna om fast läkarkontakt behövs ytterligare 194 anställda läkare. Det visar en kartläggning som Svensk förening för allmänmedicin i Region Jönköpings län har gjort. (1 kommentar)

Vårdförbundet varslar om strejk på storsjukhus – SKR kallar in medlare

Vårdförbundet varslar om strejk – SKR begär hjälp av medlare

Vårdförbundet går vidare och varslar 2 000 medlemmar i fem regioner om strejk. »I förlängningen kommer en stor del av sjukvården som inte är akut behöva ställas in eller skjutas fram«, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Emelie Antoni blir ny ordförande för Lif

Emelie Antoni ny ordförande för Lif

Emelie Antoni, Nordenchef på Astra Zeneca, har valts till ny styrelseordförande för Lif – de forskande läkemedelsföretagen. Hon ersätter Malin Parkler som kvarstår som ledamot i styrelsen.

Behandling av Graves sjukdom

Behandling av Graves sjukdom

Behandling av Graves sjukdom går i riktning mot precisionsmedicin med nytt nationellt vårdprogram. För första gången används individuella riskpoäng för att beräkna risken för återfall vid Graves sjukdom, och genetisk bestämning kan användas för gruppen som har en återfallsrisk runt 50 procent.

Experter om fallet: Detta är avgörande i en rättslig prövning

Experter om fallet Karin Pettersson: Detta avgör i en rättslig prövning

Var det rätt eller fel av Karolinska universitetssjukhuset att avskeda Karin Pettersson? Experter som har läst utredningen kan inte ge ett rakt svar på den frågan. »Kan hon bevisa att hennes agerande har varit passivt eller aktivt accepterat av arbetsgivaren? Det blir avgörande i en rättslig prövning«, säger arbetsrättsjurist Tommy Iseskog. (1 kommentar)

Kombinationsbehandling kopplad till minskad risk vid typ 2-diabetes

Kombinationsbehandling var kopplad till lägre risk vid diabetes

Kombinationen av GLP-1-agonister och SGLT2-hämmare var associerad med lägre risk för allvarliga kardiovaskulära händelser och allvarliga njurkomplikationer vid typ 2-diabetes jämfört med användning av varje läkemedelsgrupp enskilt, enligt en studie i BMJ.

Onkologen blev yogalärare – för kvinnor med spridd bröstcancer

Onkologen blev yogalärare – för kvinnor med spridd bröstcancer

Här och nu är viktigt att vara. Det tycker överläkaren och bröstonkologen Eva Karlsson som hjälper kvinnor med spridd bröstcancer att fokusera på att leva, snarare än på sjukdomen. I en gympasal på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm håller hon i yogaklasser som är riktade enbart till kvinnor vars bröstcancer inte kan botas. (1 kommentar)